Poul

 
”Poul Dozer”
 fandt sin niche

Poul Billede 1

Da Poul Elmelund Sørensen for snart 40 år siden fik sin første jordflytningsopgave på den fynske motorvej ved afkørsel 53, var han ikke klar over, at det skulle blive hans nicheforretning fremover. Siden da er det blevet til mange Cat’s i virksomheden. Senest en helt ny 963’er.

Den gule 963’er arbejder på højtryk de sidste minutter inden den bliver hentet af blokvognen og fragtet videre til næste opgave. De seneste dage har Poul Elmelund Sørensens nyeste larvebåndslæsser fl yttet 4.000 kubikmeter jord på erhvervsudstykningen ved Lindved, og hans maskiner er efterspurgt langt ud over Fynsland. I morgen skal den stå klar til næste opgave, så logistikken skal være i orden. - Egentligt kan jeg ikke forstå, hvorfor der ikke er flere entreprenører, der investerer i larvebåndslæssere a la 963’eren. Den er underlig nok en ret overset maskine. Men det er en perfekt maskine til stort set alle jordflytningsopgaver, og vi kan sagtens holde vores 963’ere i gang. For der er brug for dem derude, siger Poul Elmelund Sørensen, der blandt venner og forretningsforbindelser også er kendt som ”Poul Dozer”. I snart 40 år har den nu 63-årige fynbo med domicil i Blommenslyst flyttet jord for hovedsageligt andre entreprenører, og han lægger ikke skjul på, at hovedparten af hans opgaver kommer i hus på grund af larvebåndslæsserne.

- En maskine som 963’eren er et fantastisk redskab i min del af entreprenørbranchen. Med sine brede bælter kommer den frem overalt, og står fast hvor gummigeden må give op. Men det er også en maskine, som kræver en maskinfører, der ved, hvordan den skal håndteres, hvis man skal have det maksimale udbytte af den, forklarer Poul Elmelund Sørensen om begrundelsen for valget af 963’eren. Den fjerde af slagsen, som p.t. kører i hans virksomhed. - Jeg har gennem årene udelukkende holdt mig til Caterpillars larvebåndslæssere, eller traxavators som de også kaldes, og det skyldes blandt andet, at man altid kan få reservedele hurtigt, og at det nok er den bedste maskine på markedet. - Gennem årene har jeg haft i hvert fald 12 larvebåndslæssere, og jeg skal gerne indrømme, at jeg ikke skifter dem hurtigere end nødvendigt. Det er trofaste og pålidelige maskiner, og den ældste jeg har kørende, er en 955’er fra 1988, som vi stadig trækker ind til opgaver af og til. - Faktisk havde vi indtil forrige år også en 955’er fra 1975, men den udbrændte desværre. Ellers havde den helt sikkert kørt endnu, smiler han.

 

 Poul Billede 2

 KurtFørste gang jeg satte mig i en Caterpillar var i 1962. Det var
en 955 H, og siden da har jeg praktisk talt ikke kørt andet
end Cat, siger 70-årige Kurt Østerby. Og står det til ham
selv, arbejdsgiveren, hustruen og helbredet fortsætter Kurt
en del år endnu.
Efter en del fagter foran den gule larvebåndslæsser kører Kurt
Østerby næsten modvilligt ”i pit”, slukker for maskineriet på den nye CAT 963D og stikker grinende hovedet ud af førerhuset:
- Vi har jo travlt, maskinen bliver hentet af blokvognen om en
lille times tid, lyder det muntert fra den garvede maskinfører.
Men han lader sig dog overtale til en lille snakkepause.
For sine syv årtier til trods er Kurt Østerby ikke en mand, der ret gerne spilder god arbejdstid på snak. Kurt kan lide at flytte jord, og det har han gjort det meste af sit arbejdsliv.
- Jeg kan stadig huske 955’eren, for det var første gang, jeg
prøvede at køre med automatgearing og pedalstyring. Det var
tilbage i 1962 og det var næsten et helt problem for vognmændene, at jeg pludselig kunne læsse en lastbil på et minuts tid, husker han.
Siden da har Kurt Østerby stort set kun kørt Cats traxavators.
Dog med et enkelt sidespring på en lille uges tid, hvor han kørte
gummiged. Men det var ikke Kurt.
- Ja, så havde jeg en del år, hvor jeg også kørte lastbil, men jeg
kom tilbage til jordarbejdet på fuld tid igen, og det trives jeg
rigtig godt med, forklarer Kurt Østerby, der de seneste 15 år har arbejdet for Poul Elmelund Sørensen i Blommenslyst.
Og han har kørt det meste af rækken af larvebåndslæssere fra
Cat: 931, 933, 951, 955 – og de seneste par år 963’ere.
- Maskinen her er helt ny, og det er bare den bedste nogensinde.
En dejlig maskine med en helt formidabel udstyret
førerplads og et udsyn, som er endnu bedre end tidligere. Jeg
kan kun finde én eneste ting, som kunne gøres bedre. Nemlig
sædet. Jeg tilbringer jo af og til mere end 12 timer om dagen i
det, men mon ikke jeg kan få mester til at investere i et bedre
sæde – for så nemt er det jo heller ikke at finde folk til at køre disse maskiner, lyder det med et glimt i øjet. Og på pørgsmålet om, hvor længe han egentlig har tænkt sig at blive i stolen af 963’eren, kommer det prompte: - Så længe mester vil, så længe konen vil - og så længe helbredet vil. Der er jo folk i min alder, der dør af at holde op med at arbejde, og jeg nyder hver en arbejdstime, siger Kurt Østerby, mens han igen sætter sig i sædet. Blokvognen kommer snart, og Kurt vil have ”rent bord” inden.

 (Artikel fra PON Equipment August 2008)

 

 35 år som cand. dozer

07.04.06 | 12:00 Af Flemming F. Kyster

Engang blev en indbygger i Korsebjerg nær Odense spurgt om vej til Poul Sørensens hus.

"Hvem?", spurgte fynboen.

"Poul Dozer", prøvede manden i bilen.

"Nåååh�."

Den lille anekdote, som skulle være ganske vist, fortæller lidt om, hvor meget arbejdet med bulldozere fylder, når talen falder på entreprenør Poul Elmelund Sørensen.

18. juni fejrer den sympatiske fynbo således 35 års jubilæum som entreprenør og bulldozer-specialist.

Købte sin Deutz

60-årige Poul "Dozer" Sørensen havde allerede nogle år på bagen som ansat bulldozer-fører, da han startede for sig selv i 1970.

- Jeg fik lov at købe "min" maskine med - en Deutz, husker Poul Sørensen.

Den nybagte entreprenør var i det første par år ikke så langt hjemmefra, for han blev engageret i forbindelse med anlægget af motorvejs-strækningen ved Blommenslyst nær Odense.

Motorvejs-anlægget gav arbejde i tre år, og Poul Sørensen kom op på at have to dozere i aktion.

De følgende par og tredive år har budt på et utal af meget forskelligartede opgaver.

- En af de sjove opgaver var i Beldringe Lufthavn, da der skulle laves nye landingsbaner. Vi skulle rive gammel cement og asfalt op, og det skulle bare gå stærkt. Der blev taget tid på de lastbiler, der hentede materialet, og hvis de ikke kunne bakke ind med hænger hurtigt nok, behøvede de ikke komme igen, fortæller jubilaren med et smil.

Spændende opgaver

Andre lidt specielle opgaver i Poul Dozers lange karriere har blandt andet været at jævne skrot i bugen af kæmpe skibe på Lindø-Terminalen, vælte skorstene, lave vådområder for skrubtudser, trække kabler ind fra Storebælt og meget mere.

Men ellers arbejder Poul Sørensen og hans folk primært med "almindelige" job med at grave ud, planere og grubbe - til stalde, gartnerier, sportspladser, veje, golfbaner, udstykninger med videre.

Maskinparken er i dag oppe på otte bulldozere fra 7 til 23 tons, som de er chefen og fire ansatte om at bruge.

- Vi skal helst ikke være flere. Jeg vil godt holde det på et niveau, hvor jeg har styr på tingene, siger Poul Dozer.

Caterpillar siden '76

Entreprenørens ansatte er betroede folk, som gennemgående har været i firmaet i mange år. Og det er også stabilitet, der kendetegner Poul Sørensens valg af maskiner.

- Jeg fik min første Caterpillar i 1976, og jeg har købt CAT lige siden, erklærer den fynske entreprenør. Han har passet godt på maskinerne: Én af dem, fra 1978, har gået knap 20.000 timer - men det er trods alt blevet til seks-syv indbytninger undervejs, fortæller fynboen.

- Jeg ved faktisk ikke, hvordan de andre mærker er. De er sikkert også blevet gode. Men nu kender jeg CAT, og de kender mig, forklarer Poul Sørensen om sin mangeårige loyalitet.

Udfordring i dozer

Som de forløbne 35 år viser, har entreprenøren altid foretrukket bulldozerne frem for andre maskiner.

- Jeg synes, de er en lidt større udfordring at føre end andre maskiner. Folk, der eksempelvis kan køre gummiged, tror, at de bare kan gå i gang i dozeren. Men de opdager ofte, at det kan være svært. En bulldozer kræver håndelag - og lidt forsigtighed, for den tager jo ved, konstaterer jubilaren.

Selv om han rundede de 60 år i februar, har Poul Sørensen ingen planer om at lade sig pensionere.

- Jeg har en masse gode kunder og nogle gode folk, og jeg elsker mit arbejde, så hvorfor skulle jeg det, påpeger Poul Dozer Sørensen.

(Artikel fra Bygge|teknik)

Besøgstæller12041